Gepensioneerden
Geniet u het liefst van uw AOW onder de Spaanse zon? Dan maakt u waarschijnlijk ook gebruik van medische zorg in het buitenland. Hoe u verzekerd bent voor die zorg, hangt af van waar u officieel resident bent.
Allereerst de situatie van AOW’ers die een paar maanden per jaar in het buitenland wonen (1). Daarna gaan we dieper in op de situatie van emigranten: AOW’ers die het hele jaar buiten Nederland wonen (2).
1. Woont u een deel van het jaar buiten Nederland?
Woont u een paar maanden per jaar buiten Nederland, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden? Dan blijft u ingezetene van Nederland, zoals dat officieel heet. Net als iedereen in Nederland bent u verplicht (zorglicht) om een basiszorgverzekering af te sluiten in Nederland.
Werelddekking wordt Europadekking
De Nederlandse basiszorgverzekering heeft een werelddekking. Dat betekent dat u overal ter wereld verzekerd bent van medische zorg volgens het Nederlandse basispakket. Vraag dit wel goed na bij u verzekeraar of dit inderdaad het geval is. Als dit niet het geval is kunt u misshien uw dekking uitbreiden of een reisverzekering afsluiten.
Dekking: maximaal het Nederlandse zorgtarief
Als u buiten Nederland medisch noodzakelijke zorg krijgt, vergoedt uw zorgverzekeraar maximaal het Nederlandse tarief. Is deze zorg in een ander land net zo duur als in Nederland of goedkoper? Dan krijgt u alles vergoed. Is deze zorg duurder? Als u geen reisverzekering heeft afgesloten, moet u het verschil zelf bijbetalen.
Vraag een Europese verzekeringskaart aan
Heeft u zorg nodig binnen Europa? Om te voorkomen dat u moet bijbetalen of kosten moet voorschieten, kunt u een Europese verzekeringskaart aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars gebruiken de Engelse afkorting van de kaart: EHIC (European Health Insurance Card). Als u deze kaart laat zien, heeft u recht op openbare zorg in Europa. Met deze kaart kunt u geen beroep doen op zorg in een privékliniek.
2. Bent u geemigreerd?
Woont u het hele jaar buiten Nederland? Dan bent u geen ingezetene van Nederland meer. U kunt dus ook geen basiszorgverzekering afsluiten. Dat u de Nederlandse nationaliteit heeft, doet er in dit geval niet toe.
Heeft u alleen een Nederlands pensioen?
Woont u in een Europees land en heeft u alleen een Nederlands pensioen? Dan betaalt u voor de basiszorg in uw woonland via de Nederlandse overheid. Daarvoor meldt u zich eerst aan met het zogeheten E121/S1-formulie . Vervolgens betaalt u een buitenlandbijdrage, die wordt ingehouden op uw AOW en bedrijfspensioen. Deze bijdrage bestaat uit een nominaal deel en een inkomensafhankelijk deel. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij het CAK.
De hoogte van de bijdrage verschilt per land
De hoogte van de buitenlandbijdrage wordt berekend met een woonlandfactor, die per land verschilt. Wat de hoogte is van uw buitenlandbijdrage kunt u opvragen bij het CAK.
Als u ook een pensioen in uw woonland heeft
Woont u in een Europees land en heeft u naast uw Nederlandse pensioen of uitkering ook een pensioen of uitkering van uw woonland? Dan valt u onder het zorgsysteem van uw woonland. Wat dat betekent, hangt af van het land. Woont u bijvoorbeeld in Spanje, dan kunt u gebruikmaken van de publieke zorg via de Seguridad Social.